ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (2)

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο πριν από την πανδημία, και ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, έχει μειωθεί περαιτέρω λόγω του COVID-19, ο οποίος διατάραξε σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο.

Η θετική αλλαγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη, ειδικά σε αβέβαιες στιγμές. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολη η διαχείριση των συναισθηματικών δυσκολιών. Είναι έτσι, σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας, εάν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε ή αν χρειάζεστε υποστήριξη. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, αλλά η 10η Οκτωβρίου είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξετε την υποστήριξή σας για καλύτερη ψυχική υγεία και να αρχίσετε να φροντίζετε τη δική σας ευημερία.

Η ψυχική μας υγεία είναι ακριβώς όπως η σωματική μας υγεία, εξίσου βασική για να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και να δίνουμε σημασία στη φροντίδα του. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου ένα στα τέσσερα άτομα κάθε έτος. Έντονη είναι η εμφάνιση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.  Η ψυχική ευεξία περιγράφει πώς αισθάνεστε και πόσο καλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε την καθημερινή ζωή.

Στην Ελλάδα, λοιπόν λειτουργούν σήμερα 74 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας που εποπτεύονται από τον ΟΚΑΝΑ και υποστηρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Καρπενήσι το αντίστοιχο Κέντρο με την ονομασία ΑΛΚΥΟΝΗ είναι στη διάθεση του κοινού για ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων δωρεάν.

Απευθύνεται σε νέους με στόχο την διαχείριση διάφορων δυσκολιών και η θετική στάση απέναντι στον εαυτό τους και τη ζωή, στους γονείς με στόχο την ενίσχυση του γονεïκού ρόλου και την βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, στους εκπαιδευτικούς με στόχο την ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου και τη διαχείριση διαφόρων κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον και στην ευρύτερη κοινότητα με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της στην προσπάθεια της προαγωγής και της  ψυχοκοινωνικής υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλκυόνη», μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά από τις 09.00 ως τις 14.30 στο τηλέφωνο: 22370 – 22904. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο για αναλυτική περιγραφή των δράσεων (www.alkyoni.gr)  καθώς και τη σελίδα στο facebook (Κέντρο Πρόληψης Αλκυόνη).

Τολμήστε να ζητήσετε στήριξη και θέστε σε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία.

 

 

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Ιατρικής Αθηνών

www.alexandrapavletsi.com